Osiguranje za miran san

objavljeno 03.03.2022.

Druga po redu ovogodišnja radionica koju Kompanija „Dunav osiguranje“ organizuje u saradnji sa Agropresom održana je u Nišavskom okrugu u opštini Svrljig. Povod je bio i te kako važan – posle 30 godina poslovanja vlasnik Podruma „Malča“ i Vinarije „Status“ odlučio je da svoje vinarije i vinograde osigura.Domaćin radionice Bora Jović nije krio zadovoljstvo odlukom da osigura svoju proizvodnju u prisustvu medija, predstavnika Ministarstva poljoprivrede i predsednika Opštine Svrljig, na dan koji je posvećen vinogradarima:

-Hteli smo da smanjimo naše strahove i da u novu sezonu uđemo s manje rizika. Sve prethodne godine s dosta šteta iznedrile su odluku za osiguranje, koje nismo imali. Kompanija „Dunav“, procenili smo, ima adekvatnu ponudu što se tiče naše sigurnosti, našeg osiguranja plantaža, tako da smo danas odlučili da polisu osiguranja zaključimo u „Dunav osiguranju“. Osigurali smo se da mirnije spavamo.

Poljoprivredni proizvođač Bojan Pavlović iz sela Radmilovca u opštini Svrljig ima zasade višnje na 15 hektara i veliku podršku porodice koja mu pomaže u proizvodnji. Već pet godina osigurava svoje zasade u Kompaniji „Dunav osiguranje“. Svoja iskustva podelio je s učesnicima radionice:

– Zadovoljan sam procenom i dinamikom isplate šteta od strane Kompanije „Dunav“. Ove godine osiguraću i površine pod mladim zasadima voća. Opština Svrljig je poljoprivrednicima ovog kraja izašla u susret priključivši se subvencijama  Ministarstva poljoprivrede sa dodatnih 40%. U početku sam mislio da je osiguranje  investicija koja ne može da se vrati. Nakon svih dosadašnjih iskustava mogu da kažem da sam se prevario. Osiguranje poljoprivredne proizvodnje zaista vredi i preporučujem ga svojim komšijama, prijateljima koji slede moj primer i zaključuju polise osiguranja.

Ovakve radionice i proizvođače Ministarstvo želi da podrži, jer je, nažalost, još uvek mali broj poljoprivrednika osiguran u Srbiji – istakao je u svom izlaganju Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, i dodao:

– Zajedno radimo i sa osiguravajućim kućama i sa ostalim ministarstvima koja su nadležna da osmislimo model da svi budu zadovoljni, i poljoprivredni proizvođači i osiguravajuće kuće, kako bi svako tu video svoj interes. Raspolažemo sa oko milijardu dinara za osiguranje u poljoprivredi. Mera koju je donelo Ministarstvo za osiguranje su subvencije, koje za regione u Srbiji iznose 40 %, a za pet regiona koji su najviše pogođeni vremenskim neprilikama čak 70% premije osiguranja.

Opština Svrljig je uvidela značaj osiguranja poljoprivrednika na ovoj teritoriji, iako je mala i siromašna opština, rekao je u svom uvodnom izlaganju Miroslav Marković, predsednik Opštine Svrljig.

– Mi smo pre pet-šest godina shvatili koliko je bitno osiguranje poljoprivredne proizvodnje jer kada dođe do neke elementarne nepogode, mi nismo u mogućnosti da na adekvatan način poljoprivrednicima nadoknadimo štetu. Zbog toga smo odlučili da sa 40% učestvujemo u subvencionisanju osiguranja poljoprivrednika, tako da poljoprivrednik sa teritorije opštine Svrljig plaća samo 20 procenata od ukupne premije osiguranja. To je i te kako povoljno. Imamo sreće da su poljoprivredni proizvođači prepoznali značaj osiguranja i svi su osigurali svoje poljoprivredne površine. Naše iskustvo sa Kompanijom „Dunav osiguranje“ je zaista bilo pozitivno i zbog toga je opština Svrljig odmah donela odluku i da osigura sva gazdinstva na teritoriji naše opštine. U slučaju požara, udara groma ili nekih drugih nepogoda gazdinstva na teritoriji opštine Svrljig, kao i sva domaćinstva, osigurana su zahvaljujući „Dunavu“.

O kulturama koje Kompanija „Dunav“ osigurava i značaju osiguranja govorio je i Milan Jojić, šef interne prodaje Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Nišu:

– Kompanija osigurava celokupnu biljnu proizvodnju, višegodišnje i jednogodišnje zasade. Osnovni rizici koji se mogu ugovoriti su: požar, grad i grom. Klimatske promene, čiji smo svedoci zadnje dve-tri godine, donele su Srbiji u poljoprivrednoj proizvodnji ogromne štete, tako da je pravo vreme da se proizvođači opredele da zaštite svoju imovinu putem osiguranja i tako se bezbrižnije posvete proizvodnji i poljoprivrednoj sezoni.

Pročitajte