Osiguranje predstavlja najvažniju agrotehničku meru za proizvođače

Atar Opštine Vršac 4. jula bio je nova lokacija na kojoj je Kompanija „Dunav osiguranje“ sa Agropress-om organizovala sedmu radionicu u ovogodišnjem ciklusu, s ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje i njene zaštite.

Branislav Nikolin iz Uljme, čija se porodica bavi poljoprivredom 40 godina, bio je prvi domaćin u ovom kraju koga smo posetili. On je tom prilikom naglasio da je njegova najvažnija agrotehnička mera, između ostalih, osiguranje, i da useve već deset godina osigurava u „Dunav osiguranju“.

  • Imamo umrežena gazdinstva u okviru porodice, obrađujemo 750 hektara gde sejemo kukuruz, pšenicu, soju, suncokret i šećernu repu. Što se tiče pšenice, ona je ove godine, sa prinosom od oko osam tona po hektaru, izuzetno dobro rodila – kaže Nikolin.

Govoreći o osiguranju useva, on ističe da planira da polisom i dalje štiti svoju proizvodnju od velikog broja rizika, jer su ulaganja velika.

  • Samo ove godine smo imali malo štete na pšenici, videćemo do kraja kako će biti. Inače, mislim da osiguranje nije skupo, jer je reč od oko 2.000 dinara po hektaru, a mi ulažemo na desetine hiljada dinara u proizvodnju na toj površini. Ako imamo u vidu i to da država daje subvencije, dileme nema. A što se tiče procene i isplate šteta, tu zaista nema nikakvih problema. Potvrda je to što čitavu jednu deceniju polisu zaključujem u „Dunav osiguranju“ – kazao je Nikolin

Stanko Petrović, voćar iz sela Кusić kod Bele Crkve, bavi se voćarstvom na površini od pet hektara. Objašnjava da ima zasad pod jabukama na površini od dva hektara, dok je tri hektara pod višnjom. Reč je, kako kaže, o porodičnom zemljištu koje je bilo malo za ratarstvo, tako da su smatrali da je potrebno da ovo zemljište dobije pravu namenu, a ne da ga daju u zakup, te su 2015. godine odlučili da ulože u voćarstvo.

– Nemoguće je proizvesti bilo koju klasu voća ako imamo u vidu vremenske neprilike. Zato moje zasade osiguravam kod „Dunav osiguranja“. Veoma mi je važno što uz subvenciju države mogu da računam i na korektnu i brzu isplatu šteta, a to je tako u Kompaniji „Dunav“ –  poručio je Petrović i objasnio svoju tvrdnju:

– Ukoliko imamo procenu u vagonima pomnoženu sa cenom, možete lako zaključiti da je trošak osiguranja tek sedam odsto, a uz to imamo i povrat novca od države. Po mom mišljenju, osiguranje treba da bude  obavezna stavka – zaključuje Slobodan Petrović, koga smo sreli u voćnjaku gde privodi kraju berbu višanja.

Prema rečima Bojana Lauša, šefa poslovnice Кompanije „Dunav osiguranje“ u Vršcu, na teritoriji koju pokriva Opština okvirno ima 55.000 hektara obradivog zemljišta, to jest oranica. Кompanija „Dunav osiguranje“ od ukupne obradive površine osiguranjem pokriva oko 10.000  hektara, odnosno  između 15 i 18 odsto.

Кulture koje se pretežno uzgajaju u Banatu, a samim tim i najčešće osiguravaju, jesu merkantilni kukuruz, merkantilni suncokret i pšenica. U nešto manjoj količini zastupljene su merkantilna soja, uljana repica i ostale kulture.

– Poslovnica Vršac, kada je osiguranje useva i plodova u pitanju, zabeležila je u 2021. godini rast u prodaji za više od 8.000.000 dinara u odnosu na 2019. i 2020. godinu, što je rezultat pre svega poverenja osiguranika u našu kompaniju, ali i angažovanja svih zaposlenih na poslovima prodaje osiguranja, stalne prisutnosti na terenu i dobre komunikacije sa osiguranicima koji iz godine u godinu iskazuju sve više poverenja – rekao je Bojan Lauš i dodao da je u prošloj godini iznos likvidiranih i isplaćenih šteta na račun osiguranja useva i plodova, samo kada je poslovnica Vršac u pitanju, iznosio više od 16.000.000 dinara.

Lauš je kroz primere objasnio koliko košta osiguranje:

  • Za osiguranje jednog hektara kukuruza, sa prinosom od 10 tona i cenom od 19 dinara, osiguranik treba da izdvoji 2.400 dinara. Za osiguranje jednog hektara suncokreta sa prinosom od četiri tone i cenom od 45 dinara, potrebno je platiti premiju u iznosu od 2.960 dinara, dok je za osam tona pšenice po ceni od 21 dinar po kilogramu potrebno platiti premiju osiguranja u iznosu od 2.380 dinara.

Ono što je bitno jeste da se plaćanje vrši u više rata, tj. osiguranik prilikom zaključivanja polise osiguranja plaća samo prvu ratu u iznosu od 5% , dok preostali deo premije plaća tek nakon skidanja useva ili plodova, ističe šef poslovnice „Dunav osiguranja“ u Vršcu.

Takođe, subvencije Ministarstva poljoprivrede, kao podsticaj za osiguranje poljoprivredne proizvodnje u vidu povrata 40% sredstava, još jedan je bitan element u širenju svesti i pružanju podrške osiguranicima. U pojedinim regionima kao što su Šumadijski, Podunavski, Zlatiborski, Moravički i Mačvanski subvencija države iznosi 70%.

Jedan od primera dobre prakse kada je osiguranje useva i plodova u pitanju jesu i naši dugogodišnji osiguranici Branislav Nikolin iz Uljme i Stanko Petrović iz Bele Crkve.

Branislav u našoj kompaniji osigurava oko 800 hektara pod usevima, dok Stanko osigurava oko četiri hektara voćnjaka.

Svedoci smo sve izraženijih klimatskih promenama, ekstremnih padavina i vremenskih nepogoda, koje zadaju sve veće probleme poljoprivrednim proizvođačima. Jedina prava zaštita useva i plodova na otvorenom upravo je investiranje u osiguranje proizvodnje.

Pročitajte