Osiguranje je potreba i preventiva

„Dunav“ isplatio 50 miliona dinara poljoprivrednicima u Kolubarskom okrugu

 

Šesnaesti po redu Sajam šljive u Osečini okupio je vredne domaćine, voćare i poljoprivrednike iz Kolubarskog okruga. Na radionici, koju je na ovoj manifestaciji organizovala Kompanija „Dunav osiguranje“ u saradnji s Agropressom, poljoprivredni proizvođači imali su prilike da saznaju nešto više o osiguranju poljoprivredne proizvodnje i ponudi „Dunav osiguranja“. Neki od njih su svoja iskustva o osiguranju tom prilikom podelili s učesnicima radionice.

– Imam 80 ari zasada pod malinom i 30 ari pod kupinom. Sve što proizvodim osiguravam u „Dunavu“, jer su štete od grada sve češće i veće. Zahvaljujem Kompaniji „Dunav“ na brzoj proceni i isplati šteta, kao i Ministarstvu poljoprivrede koje subvencioniše premiju sa 70% – kaže osamdesetogodišnji Dragiša Marković, voćar iz sela Gunjaci, u opštini Osečina.

Zoran Marković, voćar iz sela Sirdija, ističe da je 80% proizvodnje na njegovom imanju pod zasadima voćnih kultura:

  • Najviše gajimo šljive, potom malinu, kupinu… U kontinuitetu radim 15 godina i sve vreme osiguravam proizvodnju u „Dunavu“. Osiguranje je za mene preventiva – bez dileme pojašnjava Marković.

Pored voćara, Sajam šljive u Osečini okupio je i nosioce poljoprivrednih gazdinstava koji uzgajaju životinje.

  • Na svom gazdinstu gajim 50 goveda. Godišnja proizvodnja mleka je oko 140 tona. Sva grla stoke unazad tri godine osigurao sam kod Kompanije „Dunav“. Iz svog iskustva mogu da potvrdim da osiguranje nije luksuz nego potreba – odlučan je Novak Mitrović iz sela Belotić, u opštini Osečina, čija se četvoročlana porodica bavi poljoprivredom.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović svečano je otvorio ovogodišnji Sajam šljive u Osečini i tom prilikom je istakao da protivgradna zaštita, navodnjavanje i osiguranje zajedno čine stub sigurne poljoprivredne proizvodnje.

– Mi smo pre nekoliko godina imali svega sedam-osam hiljada osiguranika od šteta u poljoprivredi, danas taj broj prelazi 25.000, što je povećanje za više od tri puta. Pre 10 godina država je za osiguranje izdvajala svega 120 miliona dinara, danas je to preko milijardu i 200 miliona, deset puta više plaćamo za osiguranje od šteta u poljoprivredi. To znači da se broj ljudi koji osiguravaju povećao i to je suština – rekao je Nedimović.

U opštini Osečina registrovano je preko dve hiljade poljoprivrednih gazdinstava, međutim, i dalje su u manjini osigurana domaćinstva. Zbog toga su radionice Kompanije „Dunav osiguranje“ vrlo značajne na manifestacijama poput Sajma šljiva, jer učesnicima pružaju neophodne informacije i podižu svest poljoprivrednih proizvođača o značaju osiguranja – pojasnio je Miodrag Stanišić, koordinator kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Osečina.

Značaj i uslove osiguranja na radionici predstavila je Tatjana Unković, direktorka Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Valjevu. Praktičnim primerima ona je ilustrovala i prstupačnu premiju osiguranja:

  • Mnogi smatraju da je osiguranje skupo. Sledeći primer to praktično demantuje. Za osiguranje 10 tona šljive, po ceni od 35 dinara po kilogramu, za koje je osigurana suma 350.000 dinara i za koje je ugovoreno učešće u šteti od 10%, premija iznosi 29.798 dinara sa porezom. Kada nadležno ministarstvo regresira 70% premije, trošak poljoprivrednika za osiguranje 10 tona šljive iznosi samo 8.640 dinara, od čega osiguranik samo 5% plaća prilikom zaključivanja polise, a preostali iznos nakon berbe. Glavna filijala „Dunav osiguranja“ u Valjevu je ove godine u oblasti poljoprivrede zaključila 757 polisa osiguranja u vrednosti od 20 miliona dinara, dok je u proteklih pet godina ukupan iznos isplaćenih šteta iznosio čak 50 miliona dinara. Taj podatak dovoljno ilustruje značaj osiguranja poljoprivredne proizvodnje – istakla je direktorka Glavne „Dunav osiguranja“ Valjevo.

Pročitajte