Osigurajte se, nesreće u saobraćaju su uvek moguće

Nisam bila osigurana kad sam doživela saobraćajnu nesreću i tek kasnije shvatila sam koliko je to važno, izjavila je novinarka Pinka Dea Đurđević u radionici o bezbednosti u saobraćaju održanoj u Kulturnom centru u Šidu, koju je organizovala u saradnji s Kompanijom„Dunav osiguranje“ i Opštinom Šid.

„Danas sam saznala da je cena osiguranja za godinu dana ravna ceni jednog ručka u Beogradu. To svako može izdvojiti, da znaš da imaš barem jedan olakšavajući faktor“, izjavila je Đurđevićeva.

Ona je prisutnima opisala kako je doživela saobraćajnu nesreću, nakon koje su joj se borili za život, i govorila o tome koliko je važno bilo biti osiguran.

„Onda kad ti se desi nešto što misliš da neće baš tebi, tek onda razmišljaš i o osiguranju. Stalno sam slušala o tome, ali nikad nemaš vremena za to, a onda u jednoj sekundi postaneš osoba s invaliditetom i shvatiš da bi ti bilo mnogo lakše da ne razmišljaš o novcu u tom momentu kada se boriš za život, bez obzira na to kakvog si materijalnog statusa“, rekla je Dea.

Iz „Dunav osiguranja“ poručili su da je za njih, kao društveno odgovornu kompaniju, izuzetno važno da učestvuju i organizuju ovakve vrste radionica, u kojima će se uticati na svest učesnika u saobraćaju.

Statistika u pogledu broja odštetnih zahteva svakako opominje.

„Zbirni broj odštetnih zahteva koji su podneti osiguravajućim kućama u Srbiji na ime šteta po polisama osiguranja od auto-odgovornosti, pričinjenih u saobraćaju samo u prošloj godini, bio je oko 80.000, od čega je oko 28.000 podneto Kompaniji ‘Dunav osiguranje’, a nešto više od 27 odsto našem sektoru za region Vojvodine“,ističe direktor Centra za naknadu šteta Kompanije „Dunav osiguranje“ za Vojvodinu Milorad Radić.

Napominje da su, osim putnika u vozilu, pešaci i biciklisti najizloženiji najtežim posledicama.

„Sistem osiguranja u Srbiji i zakonska regulativa predviđaju naknade, koje treba da predstavljaju određenu satisfakciju za pretrpljene povrede i strah“, kaže Radić.

Predsednik Opštine Šid Zoran Semenović napominje da je veoma važno da o ovim temama govore upravo javne ličnosti koje su, nažalost, lično doživele neku saobraćajnu nezgodu, jer upravo oni, kaže, najviše mogu uticati na podizanje svesti građana, pogotovo najmlađih učesnika u saobraćaju.

„‘Dunav osiguranje’, koje se bavi osiguranjem u saobraćaju, i osiguranjem života, i osiguranjem imovine, jeste kompanija koja misli i o građanima, i o imovini, i o tome da kompletna sigurnost bude na najvišem nivou. Jer, njima sigurno nije u interesu da se bave isplatama odšteta, već da stvore preventivu, da imovina i život budu zaštićeni na prvom mestu“, rekao je Semenović.

Pročitajte