Nema sigurnog poslovanja gazdinstva bez osiguranja

objavljeno 01.10.2021.

Niš, selo Lelić: Danijel Stojaković ove godine neće brati svoju kajsiju, ali nije ni na gubitku!

Usled promene klimatskih uslova, velikog broja gradobitnih dana i ranog mraza, koji su ove godine zadesili teritoriju Glavne filijale „Dunav osiguranja“ Niš, pričinjena je velika šteta poljoprivrednicima. Danijel Stojković u selu Lalinac nadomak Niša voćarstvom se bavi više od 10 godina i isto toliko sarađuje sa „Dunav osiguranjem“. On ima zásad jedinstven na ovim prostorima – združeni zasad oraha i kajsija, a donedavno su tu bile i jagode. Zbog izuzetno jakih mrazeva, Danijel ove godine neće brati kajsije, a orah će roditi toliko da može da napravi malo veću tortu. Šteta bi bila mnogo veća da zasad nije osiguran, kaže naš domaćin.

I pored velikog rizika od štete, poljoprivrednici se nedovoljno odlučuju na osiguravajuću zaštitu. Poučen sopstvenim iskustvom, Danijel ima poruku za sve: „Osiguranje nije trošak već investicija i zaštita od gubitaka. Ne znam šta bih radio da nisam osiguran“, iskren je Stojković.

Stamenković: Sigurnost garantuju zatvoren ciklus proizvodnje i savremen način poslovanja.

„Poljoprivreda je isplativa samo ukoliko se radi u velikom obimu, a da bi proizvodnja bila osigurana od mogućih rizika, neophodno je imati sigurnog partnera“, ovo je deviza Ivana Stamenkovića iz sela Dešilova u opštini Merošina koji živi u šestočlanom domaćinstvu i obrađuje 80 hektara zemlje. Pored ratarske proizvodnje, porodica Stamenković ima 70 grla goveda, od čega su 30 krave na muži, dok su ostale u tovu ili junice. Svoju proizvodnju ova porodica zasniva na ekonomskoj stabilnosti i održivosti, te svaki rizik svode na minimum. Кrave su osigurane, a Stojkovići imaju sopstvenu proizvodnju stočne hrane, tako da kolebanja na tržištu na njih manje utiče i samim tim su konkurentniji.

I u štali i na njivi uz Gorana su svi članovi porodice. Sinovi se bave i ratarstvom i stočarstvom, a Milan je zadužen za papirologiju, te nemaju problema s redovnom naplatom subvencija. Goran Stamenković kaže da je zadovoljan povećanjem iznosa premije po litru mleka na deset dinara, a i otkupljivači su mu najavili povećanje cene za dva dinara. Sve to doprineće da od septembra litar mleka koji proizvede bude plaćen 50 dinara. Tako vredan posao treba i osigurati, zato je Stamenković sve krave osigurao. Nedavno je jedna morala da bude eutanazirana nakon teljenja, za šta je dobio naknadu štete u iznosu višem od 200.000 dinara. Taj iznos bio je dovoljan da nabavi novu kravu u istom proizvodnom statusu.

„Deo novca je došao od klanice, a ostatak mi je isplatilo ‘Dunav osiguranja’, gde sam osigurao grla. Sve je urađeno na vreme i profesionalno tako da nemam zamerki“, objašnjava Stamenković dok šeta zajedno s članovima porodice i unukom koja je nedavno stigla na svet i očigledno uživa u šetnji lepo uređenim i čistim stajama.

Кompanija „Dunav osiguranje“ u ovoj godini zabeležila je najveći broj odštetnih zahteva u oblasti i poljoprivrede, kaže Milan Jojić iz Glavne filijale ove kompanije u Nišu i dodaje: „Prisutnost na terenu, komunikacija s vlasnicima polise i potencijalnim osiguranicima ima za cilj podizanje svesti o potrebi osiguranja, što je sigurna investicija, a ne trošak. Кompanija ‘Dunav’ kao lider u osiguranju poljoprivrede nudi osiguravajuću zaštitu za sve vrste poljoprivrednih kultura , a osim useva osiguravaju se i životinje.“

Glavna filijala „Dunav osiguranja“ u Nišu u ovoj godini ostvarila je premiju od 26,3 miliona dinara u delu osiguranja poljoprivrede i 1,5 miliona dinara u delu osiguranja životinja. Međutim, isplaćena šteta na ovom području do sada je gotovo dvostruko veća.

„Država je radi stimulisanja osiguranja poljoprivrede uvela subvencije za osiguranike koje za teritoriju koju pokriva GF ‘Dunav osiguranja’ Niš iznose od 40 do 80 odsto, u zavisnosti od opštine“, naglasio je Jojić tokom razgovora sa poljoprivrednicima iz Nišavskog okruga.

Glavna filijala Кompanije „Dunav osiguranje“ Niš posluje na teritoriji 12 opština Nišavskog, Topličkog i dela Zaječarskog okruga. Ova kompanija lider je na tržištu osiguranja po rezultatima poslovanja koje ostvaruje, ali i na polju društvene odgovornosti. Već deset godina u saradnji sa Udruženjem „Agropress“ radi na afirmaciji poljoprivrede i osiguranja, kao i ženskog preduzetništva.

Pročitajte