Evropska nedelja prevencije raka grlića materice: 18. – 24. januar 2021.

PRIJATELJ KOMPANIJE DUNAV OSIGURANJE

PROF. DR JANKO SAMARDŽIĆ

 Bolje sprečiti nego lečiti – redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materice” slogan je 15. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koja se obeležava od 18. do 24. januara, u cilju podizanja svesti o ovoj bolesti i načinima prevencije. Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije, u proseku se svake godine u našoj zemlji registruje oko 1200 novoobolelih žena od karcinoma grlića materice, dok nažalost preko 450 žena premine od ove opake bolesti. Rak grlića materice je prepoznat kao ozbiljan zdravstveni izazov u Srbiji, zbog čega je poslednjih godina uveden organizovani skrining za ovu vrstu raka. Svetska zdravstvena organizacija kao prioritet preporučuje primenu sledećih koraka u prevenciji i kontroli raka grlića materice: vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), skrining odnosno rano otkrivanje i lečenje, kao i palijativno zbrinjavanje žena koje boluju od ove bolesti u smislu aktivne i sveobuhvatne brige koja podrazumeva kontrolu simptoma, psihološku i socijalnu podršku.

Redovni sistematski pregledi kod lekara mogu u velikoj meri doprineti ranom otkrivanju i uspešnom lečenju bolesti. Pored toga, mogućnost pribavljanja dodatnog zdravstvenog osiguranje za slučaj obolevanja od raka predstavlja značajnu stručnu i finansijsku podršku u ovim, za celu porodicu, najtežim trenucima. U tom smislu, kompanija Dunav osiguranje je razvila jedinstveni i ciljani program zdravstvenog osiguranja za slučaj obolevanja od raka – Cancer Protection, koji podrazumeva isplatu ugovorene sume ili njenog dela ukoliko se u toku trajanja osiguranja postavi prva dijagnoza raka. Pored finansijske podrške, ovim vidom osiguranja obuhvaćena je mogućnost pribavljanja drugog lekarskog mišljenja u referentnim onkološkim centrima u svetu. Prema dosadašnjem iskustvu, drugo lekarsko mišljenje može biti ključno u smislu postavljanja precizne dijagnoze oboljenja i adekvatnog načina lečenja.

Sve potrebne informacije u vezi sa programom osiguranja Cancer Protection možete dobiti besplatnim pozivom Kontakt centra Kompanije Dunav osiguranje na broj 0800 386 286 ili na sajtu www.dunav.com

Pročitajte