Najdomaćini srpske poljoprivrede osiguravaju svoju proizvodnju u„Dunavu“

objavljeno 20.12.2023.

Uz podršku Ministarstva poljoprivrede i Privredne komore Srbije u okviru projekta „Blic najdomaćin 2023“ nagrađeni su najbolji poljoprivrednici Srbije u pet kategorija, dok je ukupan nagradni fond iznosio čak sedam miliona dinara. Značaj projekta ne samo za promociju poljoprivrednika već i za njihovo jačanje i podršku u daljem radu prepoznala je i Kompanija „Dunav  osiguranje“.

 

U jakoj konkurenciji od četiri stotine prijavljenih kandidata iz svih  krajeva Srbije, žiri, u čijem je sastavu bio i Milo Marković, član Izvršnog odbora Kompanije „Dunav osiguranje“, imao je ne lak zadatak da odluči ko su najuspešniji poljoprivredni proizvođači. Prilikom uručivanja nagrade jednom od dobitnika Marković je pojasnio kriterijume kojim su se rukovodili prilikom donošenja odluka, i zašto je osiguranje bitno u poljoprivrednoj proizvodnji.

 

– Žiri se složio da najdomaćin nije onaj ko proizvodi najviše i ko obezbeđuje najveći kvalitet, najdomaćin je onaj ko pored svega toga radi na promociji svoje zemlje, svoje lokalne zajednice i naših domaćih proizvoda. Pored toga, za nas iz sektora osiguranja i sektora bankarstva vrlo je značajno to da je najdomaćin korisnik naših finansijskih usluga, konkretno u ovom slučaju osiguranja. Šta obezbeđuje osiguranje? Obezbeđuje sigurnost i stabilnost. Kompanija „Dunav osiguranje“  trudi se da izađe u susret svojim klijentima, svojim poljoprivrednicima. U ponudi je širok dijapazon proizvoda. Najoprezniji, pored osnovnog osiguranja od grada, požara i groma mogu ugovoriti dodatna osiguranja od poplave i oluje. Namerno naglašavam oluje, jer smo prošle godine bili svedoci superćelijske oluje koja je nanela veliku štetu ratarstvu na severu naše zemlje. Poljoprivredni proizvođači mogu da pronađe adekvatnu vrstu osiguranja za svoju proizvodnju, prema svojim mogućnostima. Dovoljno je samo da pozovu naše agente koji će ih posetiti i napraviti ponudu koja najviše odgovara njihovim potrebama – pojasnio je Marković.

 

Među dobitnicima nagrada za povrtarstvo i voćarstvo bili su i domaćini koji osiguravaju svoju poljoprivrednu proizvodnju u Kompaniji „Dunav osiguranje“.

Slavoljub Nikolić iz Despotova podelio je svoja iskustva o osiguranju:

– Radimo luk i krompir od povrtarstva i to proizvodimo na oko 100 hektara. Celu proizvodnju osiguravamo u „Dunav osiguranju“ i zadovoljni smo saradnjom. Ove godine imali smo totalnu  štetu, i takva je bila i procena.

– Imamo iskustva s različitim osiguravajućim kućama, ali smo poverenje definitivno poklonili „Dunav osiguranju“ – ističe Vladan Novaković iz sela  Latvica i dodaje:

Imamo oko 10 hektara voća, šljivu, jabuku, kupinu, malinu. Celu proizvodnju osiguravamo u Kompaniji „Dunav osiguranje“ od 2010. godine. Zaista, što se tiče „Dunava“, nemamo nijednu primedbu. Naprotiv, nakon totalne štete te 2022. godine  kupljeni smo  za ceo život. To je naša odluka.

 

Svečanost dodele nagrade otvorila je Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede:

– Pomerili smo crtu ozbiljno kada je poljoprivreda u pitanju. Prosto smo napravili revoluciju, digitalizacija je učinila svoje, kontrola je dala rezultat, povećanje budžeta tri puta uradilo je svoje. Kada je osiguranje u pitanju, poljoprivredni proizvođači treba da znaju da trošak koji oni imaju prilikom osiguranja jednim delom refundira država od 40% do 70%, što zavisi od  regiona. I to nije mala ušteda. Sigurna sam da ćemo 2024, godinu  kako u osiguranju tako i u nekim drugim segmentima sačekati  daleko spremniji. Tu mislim i na izbor za „Najdomaćina“, sa mnogo više poljoprivrednih gazdinstava od ovogodišnjih četiri stotine prijavljenih.

 

Projekat „Najdomaćin Srbije“ ukazao je na važnost tradicionalnih porodičnih gazdinstava vodeći se značajem koji ona imaju za ekonomsku stabilnost države, izvozni potencijal i predstavljanje Srbije van njenih granica. Kompanija „Dunav“ će i u buduće nastaviti da im pruža podršku u njihovom sigurnom koračanju  na  razvojnom putu i negovaće uspostavljeno prijateljstvo u vremenu pred nama.

Pročitajte