Kako da provedete savršen dan u vikendici?

objavljeno 21.08.2023.

Životni tempo je (nažalost) postao takav da radimo više, uzimamo manje dana za odmor, a odlazimo u penziju kasnije. Svi ovi faktori donose oluje stresa i anksioznosti. Od suštinskog je značaja da odvojimo vreme za opuštanje radi fizičkog, a posebno mentalnog blagostanja. Bez obzira na to koliko pokušavamo da se opustimo usred grada, ništa nije tako delotvorno kao boravak na čistom vazduhu. Zato je dan u vikendici uvek odlična ideja!

Iskoristite terapeutske moći prirode!

Vreme u šumi, naučno je dokazano, smanjuje stres, anksioznost, depresiju i bes. Čak i gledanje kroz prozor ima sličan efekat i povećava prijatna osećanja. U prirodi ne samo da se osećate emocionalno bolje, već pomažete i svom zdravlju, smanjujete napetost mišića i proizvodite hormon sreće. Nemojte da vam asocijacije na vikendicu budu samo trava koju treba pokositi ili lišće koje treba grabuljati. Naravno da je obaveza više nego u stanu, ali planinski vazduh, seoska idila i zelenilo bi trebalo da vas motivišu i pobede lenjost.

Budite fizički aktivni!

Poznato je da vežbanje u prirodi pozitivno utiče na samopouzdanje i poboljšava raspoloženje, a efekat se posebno primećuje kod osoba koje su premorene od posla. Trčanje omiljenom stazom, odlazak na rano jutarnje kupanje, čak i sečenje drva će učiniti da se nakon toga osećate vedro i zadovoljno. Neka uređenje dvorišta bude jedna od vaših fizičkih aktivnosti, bićete raspoloženi, ponosni na rezultate rada i izgled dvorišta!

Isključite se!

Naši životi su postali snažno povezani sa digitalnim svetom, ali ponekad se moramo izopštiti od svega. Iako u vikendicama uglavnom imamo internet, obaveze koje su pred nama – promena okruženja, poslovi u dvorištu ili bašti, pripremanje obroka za ukućane – podsećaju ljude da odlože telefone. A čak i privremeno odricanje od tehnologija ima ogromnu korist za naše blagostanje.

Zabavite se!

Tokom kišnog dana ili ako je napolju jako vruće, možda ćete želeti da ostanete u vikendici. Jedna od aktivnosti koju je najlakše organizovati je filmski dan, gde biste uz kokice gledali omiljene filmove i serije ili nešto novo i aktuelno. Roštilj u dvorištu je uvek dobar povod za druženje sa komšijama. Poneti neke od omiljenih društvenih igara je takođe uvek dobra ideja! Takmičarski duh uneće živost u društvo, a smeh i zabava su zagarantovani.

Naučite nove veštine!

Iako nakon toga možete imati više posla oko sređivanja, organizovanje dana kuvanja, bilo da se radi o pripremi nekog specijaliteta, novog kolača ili zimnice, odlična je zamisao. Još ako od namirnica koristite plodove iz svoje baste, uživanje je veće. Takođe, u dogovoru sa najbližima, možete izdvojiti dan za umetnosti i zanate. Naslikajte pejzaž koji vas okružuje, koristeći različite tehnike ili naučite, na primer, da vezete. Dajte šansu novim izazovima.

Ponovo se povežite sa životom i osigurajte svoj mir!

Kada ste više fokusirani na svet oko sebe i imate priliku da se družite sa voljenima u nedigitalnom okruženju, daleko od svakodnevnih stresova, više cenite život i prave vrednosti. Zato je boravak u vikendici zdrav i delotvoran! Ipak, kako nismo tamo svaki dan, moguće su razne neprijatnosti. Osigurajte svoju vikendicu kao i pokretne stvari u njoj od požara, izlivanja vode iz instalacija, razbojništva i krađe, udara groma, oluje, grada, poplave i bujice, kao i od mnogih drugih rizika. Opustite se i uživajte, jer pravi odmor počinje izvan gradske verve, u vašoj drugoj kući koja je zlata vredna!

Za više informacija možete se obratiti Kontakt centru Kompanije besplatnim pozivom na broj : 0800 386 286, ili putem imejla kontaktcentar@dunav.com i zakazati svoj termin ugovaranja polise osiguranja.

 

Pročitajte