„Dunav osiguranje“ pokreće kampanju za detinjstvo bez nasilja

objavljeno 13.04.2023.

U Beogradu, 11. aprila, „Kompanija „Dunav osiguranje“ je u saradnji s dugogodišnjim partnerom Sportskim igrama mladih održala radionicu na temu zaštite dece od nasilja. To je ujedno bio uvod u kampanju „Pružam ruku, ne podmećem nogu“, koju će ove godine „Dunav“ podržati u okviru svog krovnog projekta društvene odgovornosti „Prijatelj od detinjstva“. Radionici su prisustvovali koordinatori SIM-a i zaposleni u Kompaniji koji će volonterski podržati kampanju na terenu. Prisutne na ovom događaju pozdravile su Maja Marković, direktorka Centra za marketing i brigu o klijentima „Dunav osiguranja“, Nikoleta Šubert, direktorka Direkcije za prodaju životnih osiguranja u toj kompaniji, Marija Mihajlović, predsednica „Dunav osiguranje Sportskih igara mladih“, i psihološkinja Biljana Lajović.

U fokusu najavljene kampanje biće ponašanje na sportskim terenima, pre svega dece, ali i roditelja, vođa ekipa, učitelja, nastavnika i navijača. Kako su Sportske igre mladih najmasovnija amaterska sportska organizacija za decu i mlade u Evropi, poruke susreta koje promovišu fer-plej, toleranciju i pozitivne vrednosti moći će da čuje veliki broj ljudi.

– Ono što spaja našu kompaniju i Igre jeste želja da pomognemo deci u spoznaji pravih životnih vrednosti i u odrastanju bez stresa izazvanog vršnjačkim nasiljem. „Dunav“ je sa svojim partnerima  na istom društveno odgovornom zadatku rešavanja tog rastućeg problema – istakla je Maja Marković, ukazujući na dugogodišnju uspešnu saradnju te kompanije sa Sportskim igrama mladih u Srbiji.

Predsednica Igara u Srbiji Marija Mihajlović podvukla je da glavna ideja Igara jeste promovisanje fer-pleja i poštovanja različitosti:

– Ove godine naša misija dobija još više na značaju. Poruka koju šaljemo deci iz Srbije i regiona „Pružam ruku, ne podmećem nogu“ samo je novi slogan kojim  prenosimo ideju vodilju Sportskih igara mladih da fer-plej, tolerancija, prijateljstvo i druženje nemaju alternativu. Verujem da ćemo kroz aktivnosti koje smo sa stručnim timom vredno spremali, dopreti do mnogih mališana, ali i odraslih budeći  svest o tome da se mora stati na put gorućem problemu  vršnjačkog i svih drugih vrsta nasilja.

U timu koji će sprovoditi kampanju „Pružam ruku, ne podmećem nogu“ je i Biljana Lajović, psihološkinja s dugogodišnjim iskustvom baš u oblasti vršnjačkog nasilja. Ona je uredila priručnik za SIM koordinatore, koji treba da im bude glavni oslonac u radu na terenu, a pripremljene su i brošure za decu, ali i odrasle, koji će kao vođe timova ili navijači biti učesnici Igara.

–  Svi možemo da damo doprinos u borbi protiv nasilja a prvi korak je da pođemo od sebe, od nas odraslih. Deca odrastaju po uzoru na nas, gledaju šta mi radimo i kako se ponašamo. Sportske igre mladih su proslava života, druženja, svega što je pozitivno, i u tom duhu treba nastaviti kako bi deca shvatila da su sport i sportska takmičenja zadovoljstvo, te da im cilj nije pobeda po svaku cenu, već igra – naglasila je Lajović.

U godini kada Sportske igre mladih u Srbiji slave svoj deseti rođendan, Kompanija „Dunav osiguranje“ nastaviće sa nagrađivanjem stipendijskim osiguranjem učesnika Igara koji budu primer fer-pleja i druženja. Biće nagrađeni i SIMOVCI koji na događajima u okviru Karavana radosti i prijateljstva i Državnog finala pošalju najkreativnije poruke na temu „Pružam ruku, ne podmećem nogu, a protiv svih vidova vršnjačkog nasilja. Novina je i da su „Dunav osiguranje“ i SIM ove godine obezbedili nagrade za najbolju publiku, to jest za decu iz grada domaćina Igara koja su na tribinama pokazala kako može da se bodri i navija u duhu drugarstva.

Pročitajte