Delatnost osiguranja nije u krizi, već u usponu

Delatnost osiguranja u Srbiji brzo se prilagodila novonastalim, znatno izmenjenim uslovima poslovanja, koje je u 2020. godini nametnula pandemija koronavirusa. Da je u tome uspela, pokazuje tržišni rast od 2,3 odsto ostvaren uprkos krizi u mnogim privrednim granama, izjavila je Ivana Soković, predsednica Izvršnog odbora Kompanije „Dunav osiguranje“ i predsednica Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije na panelu o osiguranju održanom 25. maja na Kopaonik biznis forumu. Ona je precizirala da je u neživotnim osiguranjima tržište postiglo rast od 1,7 odsto, a u životnim osiguranjima 4,4 procenta.

„Ekonomska stabilnost iskazana u poslednjih nekoliko godina i rast srpske privrede uprkos vanrednoj situaciji širom su otvorili vrata za brojne infrastrukturne projekte i strane investicije. Međunarodni monetarni fond i Svetska banka našu zemlju vide kao regionalnog lidera predviđajući rast BDP-a od čak 6 procenta u ovoj godini. Osiguranje je u tome prepoznalo svoju priliku za rast, pa su veliki infrastrukturni projekti doprineli povećanju premije neživotnih osiguranja, pogotovo osiguranja imovine od požara, ostalih osiguranja imovine i osiguranja od opšte odgovornosti“, objasnila je Soković govoreći o pozitivnim pomacima u osiguravajućoj delatnosti u našoj zemlji.

„I u brojnim drugim vrstama osiguranja zabeleženo je povećanje premije, a naročito u dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju – čak 18,2 procenta, u kasko osiguranju motornih vozila – 6 procenata, u osiguranju od auto-odgovornosti – 1,82 odsto, što sve ukazuje na izuzetnu prilagodljivost sektora osiguranja u Srbiji i njegovu orijentisanost ka potrebama klijenata“, rekla je Ivana Soković.

A da osim o profitu brine i o društvenoj zajednici, osiguravajuća branša je pokazala veoma brzom reakcijom i vrednim donacijama koje je namenila prenapregnutom zdravstvenom sistemu naše zemlje kako bi lakše podneo pritisak velikog broja obolelih od koronavirusa.

„U prvom tromesečju ove godine sektor osiguranja već beleži rast od oko 3,2 odsto i u životnim i u neživotnim osiguranjima, što nesumnjivo ukazuje na to da nije u krizi već u usponu. Društva za osiguranje su stabilna i mogu da budu oslonac i podrška državi Srbiji u sprovođenju različitih projekata lokalnog ili nacionalnog značaja“, istakla je Ivana Soković.

Pročitajte