Budimo deci primer dobrog ponašanja!

Poseban izazov za roditelje predstavlja prihvatanje činjenice da se njihovo dete ne ponaša onako kako oni očekuju i žele. Zbunjuje ih kako do toga dolazi, često kažu „odakle mu to“, „mi ga tome nismo učili“ i drugo.

Važno je da sagledate da li se vaše dete u igri sa drugima ponaša nasilno, da li čini štetu, možda povređuje druge, da li preteruje i insistira na nekim svojim predlozima, ume li da se izvini i pokaže kajanje ukoliko uradi nešto što drugima ne prija.

Ako je tako,  potrudite se da sa njim radite na promeni ponašanja – kazne i grdnja neće pomoći.

Neophodno je da otvoreno ali smireno, vodeći računa o rečniku i tonu, razgovarate sa detetom odmah čim saznate ili vam neko kaže da se dete nasilno, neprihvatljivo ili neprimereno ponašalo.

Svakome se dešava da uradi nešto loše, da pogreši, ali trebalo bi da se iskreno izvini, pokaže da saoseća sa drugim detetom koje je na bilo koji način povređeno, kako da ispravi to što je učinilo i „nadoknadi“ štetu. Veoma je važno da dete to nauči.

Tu mu možete pomoći i svojim ličnim primerom – ponašajte se prema drugima onako kako očekujete da se vaše dete ponaša. Za decu ste prvi i izuzetno bitan model ponašanja!

Zbog toga je posebno važno da se vaše ponašanje ne razlikuje od onoga što govorite!!!!

Ukoliko je potrebno, obratite se stručnjaku za pomoć.

Ako vaše dete pohađa vrtić ili ide u školu, obratite se psihologu ili pedagogu  u ustanovi –  verujemo da će oni pomoći, jer mogu da rade i sa vašim detetom, ali i sa drugom decom sa kojom bi vaše dete moglo da ostvari komunikaciju ili je imalo problem.

Obratite se vaspitačici/učiteljici /odeljenskom starešini da nekim aktivnostima u vrtiću, odnosno školi, podrži vaše dete (izmena rasporeda sedenja, grupni rad, zajedničke aktivnosti itd).

Ukoliko  ta saradnja ne da pozitivan, očekivani rezultat, ima stručnjaka u zdravstvenom sistemu koji su posebno obrazovani i stručni za rad u ovoj oblasti  i  kojima svakako bi trebalo da se obratite.

Možete i da predložite detetu da pozove nekoliko drugara kod vas (ukoliko za to imate uslove) na primer na palačinke i da zajedno igraju neku društvenu igru.

Sa još nekoliko roditelja dogovorite se da odvedete decu u bioskop, na dečju pozorišnu predstavu, utakmicu, izlet, u obližnji park. Zajedničke akcije, čišćenje igrališta koje koriste, uređenje okoline zgrada gde stanujete su veoma podsticajne za druženje i razvijanje pozitivnog sistema vrednosti.

Organizujte neku sportsku aktivnost, naučite decu neku igru koju ste u detinjstvu sami igrali i prilagodite je.

Dozvolite im da se sami igraju, nemojte da se mešate u igru dece, dozvolite im da sami regulišu svoje odnose.

Verujemo da su vas ovi predlozi podstakli da primenite nešto od onoga što smo predložili, kao i da sami kreirate neke aktivnosti koje mogu da podrže vaše dete u stvaranju i održavanju drugarstva.

 

Biljana Lajović, psiholog