Iskustva iz ranijih virusnih infekcija ukazuju na značajnu ulogu pojedinih vitamina (vitamin C, vitamin D i vitamin A) i minerala (cink i selen) u jačanju odbrambenog, imunološkog sistema organizma. Zato se potrudite da svakodnevno konzumirate raznovrsnu i kvalitetnu, nutritivno bogatu hranu. Ukoliko ste u prilici, obezbedite dovoljnu količinu voća i povrća svih boja jer predstavljaju bogat izvor vitamina, minerala, enzima i antioksidanasa, koji pomažu u jačanju imuniteta i odbrani organizma od infekcija.

Agrumi (limun, pomorandže, mandarine), kupus, paprika i paradajz sadrže veće količine vitamina C, koji ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta. Osim toga, povrće, kao što je šargarepa, spanać, blitva i brokuli, bogato je beta-karotenom koji se u organizmu pretvara u vitamin A, koji zatim podstiče ulogu naših leukocita u borbi protiv štetnih mikroorganizama. Vitamin D, koji se većim delom sintetiše u koži pod uticajem sunčevih zraka, ima brojne fiziološke uloge u našem organizmu, a između ostalog doprinosi očuvanju optimalnog imuniteta. U periodu produženog boravka kod kuće, važno je unositi potrebne količine vitamina D putem odgovarajuće ishrane, kao što je riba (tuna, skuša), sirevi i maslac. Cink i selen povoljno utiču na naš imunitet. Najbolji izvori cinka su nemasno meso, jaja, integralne žitarice i orasi, dok su meso i tunjevina bogat izvor selena. Ne treba zaboraviti ni magnezijum zbog njegovog umirujućeg dejstva na nervni sistem, a najbolji izvor ovog minerala su integralne žitarice, lešnici, bademi i orasi.

Neophodno je voditi računa o dovoljnoj hidrataciji organizma, odnosno dovoljnom unosu tečnosti, pri čemu treba izbegavati alkoholna pića i cigarete, a smanjiti unos šećera. Stres, kao najveći neprijatelj imuniteta, treba svesti na najmanju moguću meru. Spavajte i odmarajte dovoljno jer nedovoljna količina sna narušava imunitet.

 

            Dr Janko Samardžić, klinički farmakolog