Iako iziskuju pažnju, biljke pružaju i ogromnu radost. Svaka aktivnost vezana za uzgoj opustiće vas i umiriti. Ipak, za koje god cvetnice da se odlučite, saveti su dobrodošli.

Gajenje cveća je – pre svega – zadovoljstvo. Bilo da ste cveće odabrali kao prirodni ukras svog doma ili je njegov uzgoj vaš poslovni poduhvat, izdvojili smo najkorisnije savete za svakog početnika.

  1. Zemlja

Od nje sve počinje. Sastav zemlje koja vam je potrebna zavisi od cveća za koje ste se odlučili. Svakako nećete pogrešiti ako odaberete humus (kompost), koji ne škodi nijednoj biljci, ali je prilično siromašan organskim materijama, pa njih treba da nadoknadite. Najjednostavnije vam je da koristite tečno veštačko đubrivo. Jer, pored toga što možete da ga dolijete u samu zemlju, njime možete i da prskate listove. Izuzetno je važno da se strogo pridržavate uputstava proizvođača jer prekomerna količina đubriva može da bude štetna. Osim toga, cveću je dodatna hrana potrebna samo u vreme razvoja i perioda cvetanja.

  1. Sađenje

Na dno saksije za cveće stavite prvo sloj šljunka ili sitnog kamenja, prekrijte ga slojem zemlje, pa u nju zasadite biljku. To će biljci obezbediti neophodnu drenažu i sprečiti prekomerno zadržavanje vode. Zatim oko nje nasipajte zemlju do 2 cm ispod ruba saksije. Zemlju tada pritisnite da se biljka učvrsti i, ako je potrebno, dodajte još malo zemlje.

  1. Zalivanje

Tek zasađene biljke treba obilnije zalivati, više puta pomalo. Nakon prvog perioda, dinamika zalivanja zavisiće od vrste vašeg sobnog bilja. Tokom toplih dana najbolje je da biljke zalivate ujutru i uveče.

  1. Presađivanje

U zavisnosti od vrste, saksijske biljke treba da presađujete svake godine, ili eventualno svake druge. Ako korenčići počnu da izbijaju spolja, biljku morate da presadite odmah.

Cveće iz saksije istresite tako što ćete jednom rukom pridržavati površinu zemlje i prevrnuti saksiju, a drugom udarati po njenom dnu. Cveće sa zemljom prebacite u veću saksiju, u kojoj je na dnu sloj šljunka ili sitnog kamenja, a ostali prostor ispunite zemljom.

  1. Nega

Osušene cvetove treba nežno da uklonite, a listove povremeno lagano prebrišete vlažnom krpom. Ako primetite da je cveće bujnije na jednom strani (kao da „raste prema suncu“), jednom nedeljno okrenite saksiju, da sve strane budu jednako osunčane.

Male tajne

– Čaša mleka nedeljno odlično je đubrivo za sobne i balkonske biljke.

– Voda u kojoj su se kuvala jaja, ljuske jajeta i mahune graška takođe su odličan prirodni izvor minerala.

– U vodu kojom brišete listove biljaka dodajte malo piva. Listovi će biti i čisti i mnogo čvršći.

Ako vam se gajenje cveća dopadne, možete od njega da napravite i porodični posao. A da biste bili sigurni da će svako jutro biti zeleno i mirisno, potrebno vam je osiguranje.

Osiguranje gajenih biljaka u svetu i kod nas zasniva se na pokriću onog segmenta koji se može plasirati na tržištu poljoprivrednih proizvoda, a pokriveni rizici su – između ostalih – grad, požar, grom, oluja, poplava, prolećni mraz i mnogi drugi.

Ova vrsta osiguranja veoma je kompleksna i svojom dinamikom zahteva prisustvo stručnjaka i saradnju sa njima. Lepota ove vrste osiguranja leži u tome što se svake godine pojavljuju nove, realne i životne situacije, koje i vama i nama daju prostor da budemo kreativni, razvijamo se i cvetamo zajedno. O osiguranju useva i plodova saznajte više na adresi https://www.dunav.com/portfolio/usevi-i-plodovi/.