Ukoliko vozilom putujete u inostranstvo, osim saobraćajne i međunarodne vozačke dozvole, možda vam je neophodno da posedujete i međunarodnu kartu osiguranja tzv. zeleni karton.

 Da li znate kada niste u obavezi da posedujete zeleni karton prilikom ulaska na teritoriju druge zemlje, odnosno za koje zemlje vam je potreban zeleni karton?

ZELENA KARTA

Dana 22.11.2011. godine kompletiran je proces pristupanja Republike Srbije Multilateralnom sporazumu (MA) koji je poznat i kao Sistem registarske oznake. Ovaj sporazum su, osim Srbije, potpisali i predstavnici 32 nacionalna biroa osiguravača zemalja evropskog privrednog prostora i pridruženih zemalja.
Multilateralni sporazum stupio je na snagu 01.01.2012. godine, čime je prestala obaveza da motorna vozila koja se uobičajeno nalaze na teritoriji Republike Srbije poseduju međunarodnu kartu osiguranja od auto-odgovornosti (zeleni karton) prilikom ulaska na teritoriju neke od zemalja potpisnica.

To praktično znači da je za vozila iz Republike Srbije od 01.01.2012.godine, prilikom ulaska na teritoriju neke od zemalja potpisnica, kao dokaz o postojanju osiguranja od auto-odgovornosti dovoljna registarska oznaka, odnosno registraciona nalepnica koja se dobija prilikom registracije vozila.
Zemlje potpisnice Sporazuma (MA) su:
– Austrija, Bugarska, Belgija, Češka Republika, Kipar, Nemačka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske (uključiv Kanalska ostrva i ostrvo Man), Grčka, Mađarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska (uključiv Lihtenštajn), Andora, Norveška i Island.

Zeleni karton takođe nije potreban vozačima iz Srbije prilikom ulaska u Crnu Goru, koja sa Srbijom ima potpisan poseban bilateralni sporazum.
Zeleni karton, kao potvrda o osiguranju od auto-odgovornosti, ostaje obavezan dokument za vozila koja se uobičajeno nalaze na teritoriji Republike Srbije, a kojima se ulazi na teritoriju neke od sledećih zemalja:
– Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Makedonija, Albanija, BiH, Tunis, Maroko

Posedovanjem našeg zelenog kartona prilikom boravka u nekoj od navedenih zemalja obezbeđena vam je osiguravajuća zaštita za eventualne materijalne i nematerijalne štete koje možete pričiniti trećim licima u saobraćajnoj nezgodi.

Auto-kasko

Ako nemate zaključeno kasko osiguranje vozila, preporučujemo vam da pre polaska na put u našoj kompaniji obezbedite ovaj vid osiguravajuće zaštite. Mi vam nudimo više opcija, a na vama je da se opredelite za jednu od njih. Kasko osiguranje vam pruža sigurnost kakvu zaslužujete, uz povoljnosti prilikom plaćanja odgovarajuće premije kasko osiguranja.

Kasko osiguranje važi u Republici Srbiji i geografskim granicama Evrope, uključujići celu teritoriju Turske.

Zaključenjem kasko osiguranja sa dopunskim rizikom krađe vaše vozilo biće maksimalno zaštićeno u slučaju svake materijalne štete nastale u posećenoj zemlji.

Pomoć na putu

Osiguranjem pomoći na putu koje vam nudi naša kompanija obezbeđujete 24 sata dnevno pomoć na svim putevima u Srbiji i Evropi.

Pravo na pružanje pomoći na putu može da ostvari i vozač koji ima ovlašćenje osiguranika da upravlja vozilom, kao i putnici koji su se nalazili u momentu ostvarenja rizika u osiguranom vozilu (do broja registrovanih mesta u vozilu).
U slučaju kvara, oštećenja, uništenja i krađe vozila osiguranje pomoći na putu najefikasnije vas štiti od mogućih problema na putovanju zato što pruža pokriće troškova:

  • popravke,  vuče – prevoza teže oštećenog vozila, prevoza i prenoćišta za vozača i putnike.

Kompanija „Dunav osiguranje“, kao vodeća osiguravajuća kuća u našoj zemlji sa dugogodišnjom tradicijom pruža vam apsolutnu sigurnost za vaše vozilo prilikom boravka u inostranstvu. Kompanija Dunav osiguranje, kao vodeća osiguravajuća kuća u našoj zemlji sa dugogodišnjom tradicijom Vam pruža apsolutnu sigurnost za Vaše vozilo prilikom boravka u inostranstvu.