Učesnici u saobraćaju trebalo bi u svakom momentu da vode računa o svojoj bezbednosti, ali i o bezbednosti drugih učesnika kako bi se izbegle posledice s težim ishodom, a pritom je od velikog značaja i da imaju osiguranje, poručili su učesnici radionice koja se bavila bezbednošću i zaštitom učesnika  u saobraćaju, koja je 20. oktobra održana u Kruševcu.

Direktor Glavne filijale Kompanije „Dunav osiguranje“ u Kruševcu Branimir Džodić poručio je vozačima da budu odgovorni prema sebi i drugima, da prate sva uputstva, poštuju propise i voze tehnički ispravna vozila.

Džodić kaže da je „Dunav osiguranje“ na raspolaganju svima koji žele da se osiguraju, a da Kompanija u ponudi ima osiguranje od auto-nezgode, osiguranje putnika u transportu, osiguranje od auto-odgovornosti, osiguranje pomoći na putu i kasko osiguranje.

Naveo je da je saradnja s predstavnicima Grada veoma važna jer se tako sprečava da dođe do teških ishoda i oni se svode na najmanju moguću meru.

Štete mogu biti materijalne i nematerijalne, podsetio je Džodić i dodao da je maksimalna suma koja može biti isplaćena po jednom događaju 200.000 evra za materijalnu, a milion evra za nematerijalnu štetu. Neizostavni vid osiguranja jeste i osiguranje putnika u javnom prevozu, dodao je Džodić, navodeći da je posedovanje te polise obavezno prilikom registracije za sva pravna lica i preduzetnike koji se bave prevozom putnika u javnom saobraćaju, i to za taksiste i prevoznike u gradskom, prigradskom, međugradskom i međunarodnom saobraćaju.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović rekla je da su ovakve radionice važne kako bi do što većeg broja ljudi, učesnika u saobraćaju, došle informacije i važne poruke o tome zašto je važno da vode računa o svojoj bezbednosti i o bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Rekla je da Grad ima odličnu saradnju sa MUP-om, ali i sa „Dunav osiguranjem“, ne samo kada je reč o saobraćaju već o drugim oblastima.

Ističe da je veoma važno to što su danas učenici srednje Saobraćajne škole slušali izlaganja u radionici, jer je edukacija o tome kako da zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju neophodna od najmlađeg uzrasta. Grad Kruševac je uradio dosta preko svoga Saveta za bezbednost saobraćaja da tu oblast podigne na viši nivo, rekla je gradonačelnica i dodala da je evidentno da se broj automobila povećava i da je u gradu sada više od 31.000 registrovanih vozila. Kako se njihov broj uvećava, važno da se svi osećamo bezbedno u saobraćaju, poručila je gradonačelnica.

Podsetila je da je Grad Kruševac nedavno dobio nagradu za organizovanje Evropske nedelje mobilnosti u okviru koje je priređena izložba automobila koji su učestvovali u udesima.

Oficir za kontrolu i regulisanje saobraćaja u odeljenju saobraćajne policije u Policijskoj upravi Kruševac Marija Radivojević ukazala je na to da se dosta pažnje posvećuje prevenciji i da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda neprilagođena brzina i alkohol, te upotreba mobilnih telefona tokom vožnje. Ona je dodala da je od početka godine bezbednost saobraćaja u Kruševcu povoljna, ukazujući na to da je saradnja s Gradskom upravom i Savetom za bezbednost saobraćaja na preventivnim aktivnostima veoma važna i da daje rezultate.

Voditeljka Dea Đurđević podelila je svoja iskustva iz saobraćajne nesreće koju je doživela u februaru prošle godine i poručila da je preventiva veoma važna. U momentu nesreće, kaže, nije imala polisu osiguranja, a da je upravo njen primer pokazao koliko je to bitno. Navela je da to ne košta mnogo i da praktično jedan ručak za troje u Beogradu staje koliko i godišnja premija za osiguranje od auto-nezgode.