Bez zdrave žene nema zdravog društva

U hotelu „Mona Plaza“ u Beogradu, 15. oktobra održana je digitalna konferencija „Zdravlјe žena Srbije powered by Dunav osiguranje“, koju svake godine u desetom mesecu organizuje magazin „Lepa & Srećna“. Institucionalni pokrovitelј bilo je Ministarstvo zdravlјa Republike Srbije a Kompanija „Dunav osiguranje“ generalni pokrovitelј ovogodišnje konferencije posvećene ženskom zdravlјu, koja je ovog puta održana pod sloganom „Zdrava žena, zdravo društvo“. Zbog aktuelne epidemiološke situacije i sprečavanja širenja koronavirusa, konferencija je održana putem video-veze.

Konferenciju je otvorio Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlјa RS, istakavši da će taj skup, koji okuplјa vrhunske stručnjake u oblastima medicine kojima se bave, biti dobra prilika za razmenu iskustаva, te da očekuje da će na njemu biti doneti značajni zaklјučci za unapređenje zdravstvene zaštite žena u Srbiji.

Mirsad Đerlek

‒ U poslednjih nekoliko godina Vlada i Ministarstvo zdravlјa uradili su mnogo toga na unapređenju zdravlјa žena, ali se žene i dalјe susreću s brojnim izazovima i problemima. Srbija je demokratska zemlјa koja vodi računa o rodnoj ravnopravnosti, nastoji da što više žena  integriše u sve sfere društvenog života, ali da bi se postigli puni efekti najpre se mora ostvariti osnovni cilј i zadatak kome je posvećeno Ministarstvo zdravlјa RS, a to je unapređenje zdravlјe naših žena ‒ naglasio je Mirsad Đerlek.

Na početka prvog panela, moderator se zahvalio Kompaniji „Dunav osiguranje“ na učešću i podršci i obavestio pratioce Konferencije da je u toku nagradni konkurs te osiguravajuće kuće na instagram profilu magazina „Lepa i srećna“, i da će pet  najkreativnijih odgovora na pitanje „Za koju ženu u životu vi najviše brinete i zašto“ biti nagrađeno polisama individualnog zdravstvenog osiguranja.

U okviru prvog panela koji je bio posvećen značaju preventive kod najčešćih ženskih obolјenja, kardiolog dr Marija Zdravković, direktorka KBC „Bežanijska kosa“ govorila je o kardiološkim problemima žena koje sve češće već oko 45 godine razvijaju simptome koronarne bolesti, neregulisane hipertenzije i srčane insuficijencije. Žene u Srbiji daleko ranije nego žene u ostalim evropskim zemlјama dobijaju infarkt miokarda, što je posledica stresnog načina života i loših preventivnih navika. Prof. dr Georgina Ina Pudar, endokrinolog ukazala je na važnost štitaste žlezde i na simptome koji ukazuju da je njena funkcija poremećena, a prof. dr Tatjana Radosavlјević Pudar podsetila je da su respiratorni organi na udaru virusa korona, da se proces bolesti koji je krenuo ne može zaustaviti i da su hronični plućni bolesnici ugroženiji virusom od ostalih zaraženih pacijenata. Ona je istakla da ukoliko se promene na plućima pravilno tretiraju ne moraju biti definitivne te da su respiratorna rehabilitacija tj. vežbe disanja važne za bolјu prokrvlјenost i brže zarastanje pluća. Prof. dr Arsen Ristić, kardiolog, načelnik Odelјenja za srčanu insuficijenciju i pomoćnik direktora Klinike za kardiologiju Kliničkog centra Srbije objasnio je da srčana slabost predstavlјa jedno od najtežih stanja srca. Ako bismo je uporedili sa malignim bolestima, jedino karcinoma pluća ima lošiju prognozu. Ipak, poslednjih godina imamo čitav niz novih lekova koji su napravili revoluciju u lečenju tih pacijenata, kao i interventnih procedura, hirurških tehnika, program mehaničke potpore srčane cirkulacije, transplant program, koji su dramatično popravili prognoze ovih bolesnika.

O tome kako osiguranje može da doprinese zdravlјu, na prvom panelu Konferencije govorila je Nataša Bašić, direktor Direkcije za osiguranje u Kompaniji „Dunav osiguranje“. Ona je istakla da su zdravlјe i zdravstvena preventiva teme o kojima treba što češće govoriti, te da su ovakve konferencije odlična prilika za podizanje svesti o korisnosti dobrovolјnog zdravstvenog osiguranja (DZO), koje na duže staze doprinosi bolјem zdravlјu, a samim tim i bolјem kvalitetu života ne samo žena već i cele populacije.

‒ Najučestaliji savet koji možemo dobiti,  pogotovo ove godine,  jeste da čuvamo svoje zdravlјe. Čini se da tu preporuku olako shvatamo, a zdravstvene probleme rešavamo tek kada se pojave što ponekad može biti suviše kasno. Malo toga preduzimamo da se oni ne pojave, zaboravlјajući pri tom da je prevencija klјuč dugovečnosti i života bez zdravstvenih tegoba ‒ rakla je Nataša Bašić. ‒ Uvek moramo imati na umu da zdravlјe nije vredno nikakvog rizika, te da blagovremene posete lekaru i dostupnost savremenih tehnologija dijagnostike predstavlјaju dobar put u sprečavanju nastanka težih zdravstvenih problema, a sve to pruža polisa dobrovolјnog zdravstvenog osiguranja  Kompanije „Dunav osiguranje“. Polisom DZO pokriveni su budući neizvesni događaji koji uglavnom ne zavise od nas.

Samo u poslednje tri godine prosečan rast premije DZO veći je od 27 procenata, a ova vrsta osiguranja beleži i najdinamičniji rast na tržištu neživotnih osiguranja u Srbiji, što potvrđuje da su lјudi sve svesniji njenog značaja, ukazala je Nataša Bašić.

‒ Prednosti DZO pre svih uočili su poslodavci koji zaklјučivanjem polisa DZO za svoje zaposlene obezbeđuju značajne pogodnosti kao što su: dostupnost zdravstvenih ustanova i lekara svih specijalnosti i savremene metode lečenja. Pod istim uslovima koji su često povolјniji nego na tržištu, ove usluge mogu da koriste i članovi porodica zaposlenih ‒ podvukla je Bašić pojasnivši da osiguranik po polisi DZO može biti svako ko ima prijavlјeno prebivalište ili boravište u Republici Srbiji, dakle i stranci koji žive u našoj zemlјi, te da je sama procedura zaklјučivanja osiguranja veoma jednostavna.

‒ Zainteresovani korisnik popunjava kratak upitnik o svom zdravstvenom stanju. U zavisnosti od izabrane sume osiguranja, koja se kreće u rasponu od 150 do 100.000 evra, ugovara se obim osiguravajućeg pokrića koji obuhvata različite zdravstvene usluge u okviru vanbolničkog i bolničkog lečenja ‒ rekla je Nataša Bašić.

Ona je izrazila zadovolјstvo što „Dunav osiguranje“ pruža podršku konferenciji koja se bavi zdravlјem žena u Srbiji, kojima posvećuje veliku pažnju i kroz brojne druge projekte. Polisa DZO Kompanije „Dunav“ predstavlјa sigurno ulaganje u zdravlјe, koje nema cenu, naglasila je Bašić.

Temom reproduktivnog zdravlјa žena u okviru drugog panela bavili su se prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnik Odelјenja dnevne bolnice Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front“, dr Naida Stanković, ginekolog u istoj klinici, Sandra Bjelac, psihoterapeut u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, kao i dr Janko Samardžić, docent Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, specijalista kliničke farmakologije. Prof. dr Mitrović Jovanović istakla je značaj redovnih preventivnih pregleda kako bi žena izbegla ozbilјne probleme po svoje zdravlјe i zdravlјe svoje bebe u trudnoći, te da je za dobru reprodukciju važno kako zdravlјe žene, tako i zdravlјe muškarca. Citolog dr Naida Stanković, ukazala je na sve učestalije dijagnostikovanje promena na grliću materice prilikom ginekoloških pregleda pacijentkinja u prvom semestru trudnoće i da je Srbija treća u Evropi po mortalitetu od kancera grlića materice, a četvrta po obolјevanju od te bolesti. Sandra Bjelac podvukla je da obolјevanje člana porodice, pogotovu žene od karcinoma predstavlјa poteškoću za celu porodicu, koja ne obuhvata samo segment zdravlјa već i segment partnerskih odnosa, roditelјski i ekonomski segment.

O tome kakva je onkološka situacija u Srbiji i kako dobrovolјno zdravstveno osiguranje može da doprinese zdravlјu žena govorio je doc. dr Janko Samardžić. On je ukazao na činjenicu da maligne bolesti odnose sve više života u Srbiji, te da su jedan od vodećih uzroka umiranja.

‒ Svake godine u Srbiji od raka oboli oko 40.000 osoba, a bitku s bolešću izgubi preko 20.000 lјudi. Jedan od razloga je kasno lečenje jer se preko 50 odsto pacijenata javlјa u poodmakloj fazi bolesti, i to bez obzira da li je reč o muškarcima ili ženama, uprkos činjenici da žene imaju bolјu zdravstvenu prosvećenost i učestalije preventivne preglede. S druge strane, poslednjih deset do petnaest godina napravlјeni su značajni pomaci u dijagnostici i terapiji malignih bolesti. Imamo veći broj inovativnih lekova, ali je nažalost njihova cena izuzetno visoka, a mogućnosti pacijenata skromne pa često nismo u prilici da primenimo najsavremeniju terapiju i način lečenja koji bi u datom trenutku bio predložen. Тu na scenu stupa dobrovolјno zdravstveno osiguranje. Kompanija „Dunav osiguranje“ prepoznala je potrebe koje se odnose na rizik od pojave malignih bolesti. Kreirala je program Cancer Protection koji obezbeđuje finansijsku potporu osobama u tom programu, kao i konzilijarno mišlјenje, tj. mogućnost da se u referentnim onkološkim centrima uspostavlјena dijagnoza koriguje, dopuni ili u potpunosti promeni ‒ istakao je dоc. dr Janković i dоdао dа је Kompanija „Dunav osiguranje“ na najbolјi način prepoznaje realne potrebe i prioritete u oblasti dobrovolјnog zdravstvenog osiguranja, te da ponuda te kompanije ispunjava sve uslove u pogledu kvaliteta i dostupnosti usluge, koji su neophodni za ostvarivanje optimalne zdravstvene zaštite.

Učesnici trećeg panela Konferencije, prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, prof. dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine, prоf. dr Tanja Jovanović, virusolog i prodekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. dr Radmilo Janković, anesteziolog u Kliničkom centru Niš, podelili su svoja iskustva u lečenju infekcije izazvane koronavirusom.

Svi učesnici Konferencije poslali su jasnu poruku da je preventiva jedini put do zdravlјa, kao i da bez zdrave žene nema zdravog društva.

NAGRAĐENI ODGOVORI NA KONKURSU „DUNAV OSIGURANјA“

Polisama individualnog dobrovolјnog zdravstvenog osiguranja Kompanija „Dunav osiguranje“ nagradila je najkreativnije učesnike u konkursu sprovedenom putem instagram profila magazina „Lepa i srećna“. Nјima su darivane polise DZO za tri lekarska pregleda, jednu laboratorijsku analizu i jedan dijagnostički pregled, a u zavisnosti od životne dobi, vrednost ovih polisa kreće se u rasponu od 8.000 do 9.500 dinara po polisi.

Na pitanje „Za koju ženu u životu najviše brinete i zašto“ nagrađeni učesnici konkursa dali su sledeće odgovore:

bebaspasic

Kada izgubite mamu rano, a imate stariju sestru, onda je to u celom tom periodu mračnjaštva jedina svetlost koja vas obasjava. 8 godina starija, pametnija, mudrija, zrelija, obrazovanija, nežnija, a ja ovakva kakva sam, dobra zahvalјujući njoj. Živi na 2000 km daleko, pa dok je vibera imamo kontinuitet, lakše nego sa skajpom. Čujemo se pet puta dnevno i ništa u tom trenutku nije važno sem nas. I danas mi je ona sve. Kada joj je dijagnostikovan reumatoidni artritis iz vedra neba postala sam zabrinuta, tužna i gnevna, ali me ona opet uči da ne treba da na to gledam tako, da verujem da neće biti progresivno, iako jeste. Pomisao da sam bez nje jedan jedini dan je nezamisliva. Ne postoji veći, bolјi i snažniji moj prijatelј za sva vremena. Ko nema sestru ne zna šta je sreća ❤️@dunavosiguranje

milena87ms

Moja mama a trostruka baka ❣️ operisala karcinom u ranom stadijumu i dala nam svima primer da su redovni pregledi neophodni, jer ako nemaš vremena da brineš o zdravlјu, moraćеš ga naći za svoju bolest. @dunavosiguranje

tamara.s.s

Dugo je trebalo da shvatim da sebi treba da budem na prvom mestu zato što sam ja jedina osoba na svetu koja će sa mnom provesti čitav život. Obožavam mnoge žene oko sebe, pre svega svoju baku, majku, tetku i svoje dve devojčice i zato im brigom o sebi dajem primer i podsticaj da i one čine isto. @dunavosiguranje

photolover365

Zаtо štо umе dа plivа uzvоdnо,

dа tеši kаd sе grеši,

umе dа dа sаvеt i оprоsti prеkršеn zаvеt,

dа usmеrаvа u svеtu lаži i prеvаrа,

umе оčimа dа sе smеје, imа skrоmnе žеlје,

lаvicа i zmајicа.

Маmа kоја umе, rаzumе, znа, vеruје, gurа, pоdržаvа, оhrаbruје, rаduје,

sеbе nа pоslеdnjе mеstо stаvlја i dvа nеsаstаvlјivа krаја spаја.

Оnа kоја оd dvа prаvi čеtiri,

brinе о mеni i sеstri,

kоја sprеmа drvа, kuvа,

zimnicu stаvlја, pо kući pоprаvlја. Stignе dа sе isfеnirа i zаmirišе i zаtо mе inspirišе

dа budе mоја žеnа brој јеdаn

kаkо gоd dа glеdаm.

1️⃣ @dunavosiguranje

ozdravljenje

O mami 🙂 Zato što je ceo život posvetila odrastanju svoje dece 🙂 Zato što ima ogromno srce koje zaslužuje da još dugo bude zdravo, kao što je dobro ♥️ @dunavosiguranje