Prvi međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda u Vranju, koji je održan prošlog vikenda, bio je prilika da se istaknu potencijali ovog kraja za tu vrstu proizvodnje i dobiju saveti stručnjaka šta i kako gajiti i proizvoditi, ali i da se posetioci  upoznaju sa značajem osiguranja poljoprivrede koje nudi „Dunav osiguranje“.

Na svečanom otvaranju manifestacije, koja je okupila 44 izlagača iz više gradova Srbije i Severne Makedonije, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je značajne potencijale koji u okrugu postoje za sakupljanje i gajenje lekovitog bilja, kao i za pčelarstvo.

On je kazao da je Sajam prilika za druženje, razmenu ideja i iskustva i da će aktiviranje potencijala u ovom sektoru pojačati samozapošljavanja i doprineti održivom razvoju.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević rekao je da se Vranje za tri godine mnogo promenilo, jer posle Balkanskog sajma pčelarstva dobija i međunarodni sajam lekovitog bilja.

On je rekao da će država nastaviti s uspešnom politikom subvencija preko kojih će, pored podizanja novih plantaža lekovitog bilja, osnaživati i ulaganja u prerađivačke kapacitete.

Dodao je i da Srbija ima potencijal da proizvede 10 puta više eteričnog ulja nego što proizvodi danas.

U okviru sajma, „Dunav osiguranje“ je imalo drugu ovogodišnju radionicu na kojoj je oko 200 zainteresovanih Vranjanaca u Sali skupštine opštine bilo u prilici da se upozna sa značajem osiguranja poljoprivrede koje u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji predstavlja „agrotehničku meru”.

Direktor glavne filijale „Dunava“ koja pokriva sedam opština regiona Boban Kostić u izjavi medijima rekao je da poljoprivreda strateška grana privrede u ovom regionu i da, iako „Dunav“ ne ostvaruje profit kod osiguranja poljoprivrede na ovom području, sve više osigurava jer je svestan značaja poljoprivrede.

„U poslednje tri godine ukupna fakturisana premija bila je 14 miliona dinara za 350 polisa, a iznos likvidiranih šteta dostigao je 17,5 miliona dinara po osnovu 197 zahteva. Naši planovi su povećanje poljoprivrednih površina koje se osiguravanju i zato permanentno radimo na edukaciji poljoprivrednika“, rekao je Kostić.

„U tom smislu treba shvatiti i naše današnje prisustvo na Prvom međunarodnom sajmu lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda, na kome  smo, u direktnom kontaktu s osiguranicima, ukazali na značaj osiguranja i razumevanje osiguranja kao investicije koja štiti njihovu poljoprivrednu proizvodnju i koje, dakle, nije dodatni namet i trošak. Primera radi, premija osiguranja za pojedine poljoprivredne kulture izgleda ovako: šljive,  od 15.000 din. do 30.000 din. po hektaru, maline od 60.000 din. do 80.000 din.  po hektaru, pšenice od 3.000 din. do 5.000 din.  po hektaru“, rekao je Kostić i podsetio da država subvencioniše premiju osiguranja u ovom kraju u visini od 40 procenata.

Osnivač i vlasnik kompanije „Adonis“ iz Sokobanje Nebojša Stanojević, koji je pružio veliku podršku organizovanju sajma, izjavio je da je 45 godina u različitim vrstama biznisa, ali uvek kod „Dunav osiguranja“,  te da je je prezadovoljan saradnjom s ovom kompanijom svih ovih godina.

Stanojević je rekao da je zadovoljan saradnjom s „Dunavom“ i poručio kolegama, a naročito poljoprivrednim proizvođačima, da svoju proizvodnju osiguraju.

Na sajmu u Vranju predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović rekao je da je Pčinjski kraj bogomdan za gajenje lekovitog bilja i pčela, te da postoji realna perspektiva za razvoj tih delatnosti ako ljudi žele da rade.  Naveo  je i stručne ocene po kojima je gajenje lekovitog bilja šest puta isplativije od ratarske proizvodnje.

Član Gradskog veća Vranja  zadužen za poljoprivredu Nebojša Stamenković izjavio  je za Tanjug  da je cilj organizacije  sajma, pored  ukazivanja na  razvojne potencijale, edukacija i aktiviranje  ruralnog stanovništva kako bi ono iskoristilo potencijale prirode  kojima ovaj  kraj obiluje i ostvarilo dodatni  prihod.