Koronavirus iliti COVID-19 postao je globalni fenomen, prisutan dakle na svim kontinentima, a u pojedinim zemljama i s velikim brojem obolelih za kratko vreme. Mere koje se donose na nivou država da bi se sprečilo širenje virusa značajno menjaju naš svakodnevni život. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije (link 1) i naših stručnjaka (link 2), određeni vidovi ponašanja i stavovi mogu nam pomoći u tome da se bolje suočimo s ovom situacijom.

Važno je da budemo informisani o situaciji s novim koronavirusom kako bismo uskladili ponašanje s preporukama zvaničnih ustanova. Međutim, ponavljana izloženost prevelikoj količini informacija može da nas preplavi i podstakne našu uznemirenost i panične doživljaje.

  • Dobro je ograničiti recepciju vesti, portala i društvenih mreža u vezi s koronavirusom na jednom ili dva puta dnevno.
  • Izbegavajte informacije iz neproverenih izvora. U kriznim situacijama kruži mnogo lažnih informacija i zato treba pratiti pouzdane izvore, kao što su aktuelna saopštenja Svetske zdravstvene organizacije i Portala COVID 19 Ministarstva zdravlja Republike Srbije.
  • Održavanje kontakata putem telefona, mejla i društvenih mreža izuzetno je važno.
  • Upražnjavanje uobičajenih navika ili osmišljavanje novih takođe je od značaja, a u to, pored ostalog, spadaju gledanje filmova kod kuće, čitanje knjiga, igranje društvenih igara.
  • Razmislite o tome šta vam najviše pomaže u stresnim situacijama: razgovor s porodicom i prijateljima, tehnike relaksacije, hobiji, fizička aktivnost i vežbe u kućnim uslovima. Humor može da bude izuzetno koristan i pomaže nam da umanjimo strahove. Pronađite ono što vas lično umiruje.
  • Podržite i druge koji su zabrinuti, razgovorom i praktičnom pomoći, jer podrška drugima deluje pozitivno i na naše mentalno zdravlje.

 

 

                                                                                  Dr Janko Samardžić, klinički farmakolog

                                                                                             

 

 

 

Izvor:

Link 1 – World Health Organisation, 2020. Mental health and psychosocial considerations during the COVID-19 outbreak – https://www.who.int/publications-detail/mental-health-and-psychosocial-considerations-during-the-covid-19-outbreak

Link 2 – Institut za javno zdravlje Vojvodine. Briga o mentalnom zdravlju u vreme korone –http://www.izjzv.org.rs/?lng=lat&cir=0&link=3-17-1731